Så funkar laddningen

Så funkar laddningen - vanliga frågor och svar

Renault Twizy

Räckvidd: Renault Twizy kan gå upp till 10 mil på en laddning, vilket i praktiken ofta innebär 5-7 mil

 

Laddtid: Bilen kan endast ladds i vägguttag (schuko), där den laddas med drygt 2 mill/timme. Runt 3,5 timmar laddtid ger fullt batteri.

 

Boka Renault Twizy här.

Var kan jag ladda min elbil?

Genom Elbilslandet Gotland kan du ladda din elbil på Gotlands bästa utflyktsmål, från Fårö i norr till Hoburgen i söder. När du hyr en elbil får du en karta som visar var laddstationerna finns och vad utflyktsmålen erbjuder. Samma information hittar du även här. Utöver Elbilslandets laddplatser finns det några publika laddstationer på ön, som naturligtvis också är markerade på kartan.

 

Vem kan ladda?

Alla elbilar som har egen sladd kan ladda i laddstationerna. Om sladden går att koppla till laddboxen (kallas typ 2) laddas bilen snabbare än om sladden passar i vägguttagen (kallas schuko). Den som hyr elbil får alltid rätt uppsättning sladdar!

 

Stora elbilar bör med fördel laddas via laddboxen då det går betydligt snabbare. Vägguttagen passar bättre för mindre fordon, som fyrhjulingen Twizy, och som reserv för större bilar om laddboxen exempelvis är upptagen.

 

Hur långt kan elbilen rulla på en laddning?

Hur långt bilen kan rulla beror väldigt mycket på bilmodellen och förarens körstil, mjuk acceleration och måtlig fart minskar förbrukningen markant. Runt 1,5 kWh/mil är en rimlig siffra för en mellanstor bil. Bilens angivna räckvidd är ofta svår att uppnå, precis som det är med den angivna förbrukningen för en fossilbil. Nedan hittar du mer information om de olika bilarnas angivna räckvidd.

 

Kan jag ladda elbilen hemma över natten?

Vill du ladda elbilen hemma över natten kan du göra det i ett vanligt vägguttag, men glöm inte att kolla så att vägguttaget har en säkring på minst 10 ampere!

 

Hur vet laddboxen vilken effekt bilen kan ta emot?.

Laddboxen har inbyggd intelligens. Den ansluts till minst 16 ampere 1-fas och som mest 32 ampere 3-fas. När en bil ska laddas berättar bilen hur mycket effekt den kan ta emot och laddboxen hur mycket effekt som kan levereras. Därefter startar laddningen på den högsta effektnivå som båda enheterna stödjer.

 

 

 

Hur ser laddstationerna ut?

Elbilslandets vanliga laddstationer är gröna och består av en laddbox och två vanliga vägguttag. Det går snabbare att ladda elbilen via laddboxen, men då krävs en särskild sladd. Allra snabbast går det att ladda vid de snabbladdare som finns på ön.

Snabbladdare

Laddbox + vägguttag

Flagga

Hur mycket el kan lagras i batterierna?

En normal elbil har en batterikapacitet på runt 20 kWh, vilket innebär en elkostnad på cirka20 kronor för "full tank". Den lilla fyrhjuliga Twizyn har ett batteri som rymmer 6 kWh.

 

Hur snabbt laddas elbilarna?

Hur lång tid laddningen tar beror på flera faktorer:

  • Typ av laddsladd, till exempel typ 2 eller schuko (passar i vägguttag).
  • Bilens laddkapacitet.
  • Kapaciteten hos de kablar och det elnät som laddstationen är ansluten till.

Nedan hittar du mer information om de olika bilarnas laddtider. Generellt kan bilar som laddas i snabbladdare få 80 % av full tank på cirka 30 minuter. Laddning i laddbox ger runt 2 mil per timme medan laddning i vägguttag ger runt 1 mil per timme.

 

Här hittar du svaren på några av de vanligaste elbilsfrågorna. Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor!

 

Nissan Leaf

Räckvidd: Nissan Leaf går upp till 20 mil på en laddning, vilket i praktiken ofta innebär 12-15 mil.

 

Laddtid: I laddboxar laddas bilen minst 2,5 mil/timme. I laddboxar med god tillgång till ström kan bilen laddas upp till 4,5 mil/timme - sådana boxar är markerade på kartan.

Om bilen laddas i ett vanligt vägguttag fylls den på med 1,5 mil/timme. Att ladda i vägguttag passar därför bäst för laddning över natten.

 

Boka Nissan Leaf här.

Volkswagen e-up!

Räckvidd: Volkswagen e-up! går upp till 16 mil på en laddning, vilket i praktiken ofta innebär 11-13 mil.

 

Laddtid: I laddboxar laddar bilen från 2,5 mil/timme. Laddas bilen i ett vanligt vägguttag fylls den på med 1,5 mil/timme. Att ladda i vägguttag passar därför bäst för laddning över natten.

 

Boka Volkswagen e-up! här.

Nissan Evalia

Räckvidd: Nissan Evalia går mellan 10-13 mil på en laddning.

 

Laddtid: I snabbladdare tar det runt 30 minuter att fylla batteriet från tomt till 80 % av "full tank". I en laddbox fylls batteriet med drygt 2 mil per timme. I ett vanligt vägguttag laddas Evalian med drygt 1mil per timme - för att fylla batteriet krävs laddning över natten.

 

Boka Nissan Evalia här.

Elbilslandet Gotland drivs av Solkompaniet och är delfinansierat av Energimyndigheten. För Energimyndighetens räkning utvärderas vissa delar av projektet. För frågor kontakta Jon Malmsten; e-post: jon.malmsten@solkompaniet.se, tel:0707 - 22 37 38. Copyright © All rights reserved