Om Elbilslandet

Elbilslandet Gotland - en storsatsning på laddinfrastruktur och elbilar


Elbilslandet Gotland är en storsatsning på laddinfrastruktur och elbilar på Gotland, som drivs av Solkompaniet med delfinansiering från Energimyndigheten. Projektet inleddes 2014 och pågår till och med 2016. Genom att utöka antalet laddstationer på ön, och hyra ut elbilar till turister, är målsättningen att göra det lika enkelt och flexibelt att köra elbil som traditionell bil på Gotland.


Projektet är unikt i sitt slag. Genom att bygga upp en helt ny infrastruktur som bygger på kommersiella intressen, det vill säga utflyktsmål som vill locka besökare genom att erbjuda laddning, skapas förutsättningar för elbilar på Gotland. Samtidigt påverkas även beteendet och attityden hos bilförare, som kanske testar elbil för första gången.


Turister och hyrbilsmarknaden är optimala målgrupper att introducera elbilar för. Turister är ofta nyfikna med tid att prova på nya saker, och att åka elbil förhöjer hela upplevelsen av Gotland. Elbilen är enkel att köra, tyst och bekväm och dessutom billig i drift. Öns begränsade yta innebär också att nya elbilsförare slipper oroa sig för att batterierna ska laddas ur.


Elbilar står inför sitt stora genombrott i samhället. Det kommer ständigt nya bilmodeller till bättre och bättre priser. Nu bygger vi en laddinfrastruktur som gör att elbilsföraren kan känna sig trygg i att alltid hitta laddning. Välkommen till Elbilslandet!

Första laddplatsen

I maj 2014 invigde Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård Elbilslandets första laddstation på vackra Krusmyntagården strax norr om Visby.

Läs mer och kika på bilderna.

Officiell invigning

I juni 2014 invigdes Elbilslandet Gotland i Visby Gästhamn. Tillfälle gavs också att provköra de olika elbilarna som finns till uthyrning under sommaren.

Läs mer om invigningen.

Utvärdering 2014

Alla som hyrde elbil under 2014 fick möjligheten att lämna synpunkter via en enkät. Resultaten sammanfattades under hösten 2014 i en slutrapport.

Här kan du läsa mer om resultaten.